Kırma çatı

Kırma çatılar genel olarak bir binanın kenar sayısı adeti kadar eşit çatı yüzeyine sahip olan çatı çeşitleridir.

Bir binanın 8 ayrı kenarı varsa çatının da sekiz yüzeyi olur. Genellikle bolkon çıkıntısı kapı önü veranda çıkıntısı gibi dört kenardan harici olarak binada çıkıntı olmuşsa çatı dört yüzey olarak inşa edildiğinde çıkıntının başladığı noktadaeğimin çatı oluğu hizasına gelip sonlanacagı ve çıkıntı olan bölüm beton ise çatının devam edemeyeceği için, eğer betonarme değilse çıkıntı olan yerden devam ettiğinde kot farkı oluşacağı çıkıntı saçak sonunun binanın normal oluk seviyesinden daha aşağı düşeceğinden dolayı kırma çatı olarak projelendirilmesi ve o şekilde inşa edilmesi şarttır.

4 kenara sahip bir binanın çatısı kırma çatı olarak inşa edilebilir mi?

Kırma çatılar mimari olarak göze hitap eden hoşa giden beğenilip hayranlık uyandıran çatı çeşitleridir. Bu sebeplerden evinin çatısını kırma çatı olarak inşa ettirmek isteyen olabilir. 4den fazla kenara sahip çatıların kırma çatı olarak inşa edilmesi zorunluluktur. Lakin 4 kenar çatılar kırma çatı olarak inşa edilemez anlamına gelmez 4 kenar binalara da kırma çatı projelendirmesini yapılabilir.

Kırma çatı maliyeti yükseltir mi

Kırma çatı elbette maliyeti yükseltecek değerleri içinde barındırır. Bunlar sırasıyla işçilik ücretleri, haricen fazladan çatı dereleri kullanılmasını gerektir. Haricen konstrüksiyon malzemesi kullanımı, nembran kullanılması fazladan, OSB kullanılması fazladan, kiremit ve benzeri örtü malzemesi kullanılması fazladan, ve bu malzemelerin kesişme noktalarında kesilerek malzeme artığı alarak ziyan olup bir miktar maliyeti yükseltecek faktörler arasında yer almaktadır.

Kırma çatı avantajları nelerdir?

Kırma çatıların en büyük avantajı binaya değer katar bina daha değerli olur. Estetik açıdan faklı olur, ikinci büyük avantajı ise çatı arası kat yapılmak istendiğinde bu çatı çeşitli ile fazladan yer kazanılabilmek mümkündür.

Kırma çatı dezavantajı

Bu tip çatılarda ilk inşa maliyetleri ilk dezavantajı olarak karşımıza çıkmaktadır.

İkinci olarak ileride oluşabilecek tamir bakım maliyetleridir. Dört yüzey veya 2 yüzey bir çatının bakım maliyeti ile bir kırma çatının bakım maliyeti farklılık gösterebilir.

Normal bir çatı ile kırma çatı arasındaki fiyat farkı ne kadardır?

Bu durum değişkenlik gösterir çatı metre karesi ile kırma olarak bindirilecek çatının metre karesi ile orantılıdır, kaba bir hesaplama ile 100 m2 bir çatı 30000 TL maliyet ile kurulursa kırma olarak bindirilecek çatı da 20 m2 ise bu durum maliyeti en çok %20 oranında etkileyecektir.

Kırma çatı projelendirmesi nasıl yapılır?

Kırma çatılarda belli başlı bir takım projelendirmeler zorunludur. Ya bir mimar tarafından projelendirilmesi veya konunun uzmanı teknik bilgiye sahip deneyimli ustalar tarafından planlanıp projelendirilmelir.

Kırma çatı yaptırmak istersem

Eğer bir kırma çatı yaptırmaya karar verdiyseniz bu konu hakkında anahtar teslim çözüm üretebiliriz 0532 574 39 94.

Bir Cevap Yazın